Jesienne krajobrazy
Coraz krótszy dzień (mniej dochodzącego światła), spadająca temperatura, to sygnał dla roślin aby przygotować się do zimowego snu.
W okresie jesieni liście drzew najpierw zmieniają kolory, potem zasychają i niektóre z nich spadają na ziemię. Wiosną i latem rośliny są zielone, ponieważ zawierają związek chemiczny – chlorofil, który pomaga roślinom się odżywiać. Musimy zdawać sobie sprawę z tego, że rośliny też „jedzą”, lecz inaczej niż ludzie i zwierzęta. Dzięki chlorofilowi zawartemu w liściach, z wody, dwutlenku węgla i światła powstają cukry (pokarm dla roślin) i tlen. Zima to okres w którym światła jest zdecydowanie mniej niż latem, dlatego istnieje ryzyko, że rośliny nie byłyby w stanie się wyżywić. Dlatego zabezpieczają się przed „głodem”, przestają produkować chlorofil, liście zmieniają kolory na czerwone, żółte i pomarańczowe. W liściach jest wiele różnych barwinków, ale najwięcej jest chlorofilu. W pewnym sensie zielony barwnik przykrywa inne, gdy zielonego jest coraz mniej, inne decydują o kolorze liści. Roślinom bardziej opłaca się na wiosnę wypuścić nowe listki, niż przez całą zimę utrzymywać stare.