Asset Publisher Asset Publisher

Kwitnąca leszczyna

Leszczyna pospolita występuje w całym naszym kraju, rośnie w lasach i zaroślach oraz nad brzegami rzek. Najbardziej popularne są jej owoce zwane orzeszkami laskowymi, od których wzięła się także zwyczajowa nazwa krzewu: orzech laskowy czy orzeszyna.

Od lutego do kwietnia leszczyna kwitnie, wytwarzając dwa rodzaje kwiatów: żeńskie w postaci delikatnych pączków oraz męskie – zebrane w zwisające kotki. Te ostatnie stają się coraz bardziej popularne w kuchni, z powodu wielu właściwości leczniczych, łatwego zbioru i przechowywania.
Mają działanie odtruwające, przeciwzapalne, lekko ściągające.
Zawierają znaczne ilości pyłku kwiatowego, garbniki, kwasy i śladowe ilości żywicy. Zebrane kwiaty należy suszyć na tackach, a wysypujący się żółty pyłek zebrać i stosować jako dodatek, na przykład do herbaty.

Uwaga! Osoby mające skłonność do alergii powinny zbierać jedynie pąki leszczyny, które nie powinny wywołać objawów uczulenia.

Źródło: „Dobre z lasu czyli natura od kuchni”